+31(0)546 657 760 [email protected]

“Wanneer u geen rechthebbende van het logo bent, of geen toestemming heeft, mag dat niet. Maar er zijn uitzonderingen.”

Wij worden vaak gevraagd of wij logo’s van bekende merken op kleding of borduurwerk op kleding, of andere textiel  kunnen borduren of drukken. En ja dat kunnen wij en we doen het ook wel eens. Maar in de meeste gevallen niet. Het is belangrijk om te weten dat het gebruik van bekende logo’s zonder toestemming een inbreuk kan zijn op de auteursrechten van het betreffende merk.

Maar voor eigen gebruik en/of op producten die niet al te koop zijn, mag het vaak/soms wel. Bent u fan van een bepaald merk, of een club en heeft u een kledingstuk of textiel, of tas of hatwear en daar wilt u het logo van uw favoriete club op geborduurd of gedrukt hebben, dan mag het in veel gevallen wel.

Echter, praten we dan over het algemeen over 1 artikel voor eigen gebruik. Wanneer u er meer dan 1 wilt, kan dat vaak nog voor bijvoorbeeld andere gezinsleden zijn. Dat is nog mogelijk. Maar wilt u er 10 of meer, dan gaan wij ons toch afvragen of dit wel de bedoeling is.

Het vervelende is dat wij een productiebedrijf zijn. 1 enkel product met een logo bedrukken of borduren is meestal iets duurder dan meerdere producten borduren of bedrukken. En in het geval van borduren moet een logo ook nog omgezet worden naar borduurbestand. Wij adviseren in die gevallen meestal om een hobbyist te zoeken die het vaak voor minder geld kan realiseren dan een professioneel bedrijf zoals wij. Maar wanneer u het absoluut wilt kunnen wij het voor u realiseren.

drukken of borduren van logo's van bekende merken logo borduren of bedrukken op een tas

(met dank aan JT Autobekleding)

Het belang van toestemming

Wij wijzen daarom op het belang van toestemming en dat u contact opneemt met het betreffende merk voordat het logo op kleding of andere producten wordt geborduurd of bedrukt. Voor het geval u toestemming krijgt, is het verstandig om de originele documenten te bewaren die het toestemmingsproces bevestigen.

Juridische gevolgen

Hoewel de bedruk en borduurtechniek alomtegenwoordig is in de modebranche en er veel misbruik wordt gemaakt, is het van belang om te weten dat het gebruik van logo’s van bekende merken zonder toestemming ernstige juridische gevolgen kan hebben. Als een bedrijf betrapt wordt op het illegaal gebruik van een logo, kan het bedrijf geconfronteerd worden met boetes en zelfs met een rechtszaak. Zodra u niet meer voor eigen gebruik laat borduren of bedrukken en/of u verkoopt producten met logo’s, of zelfs wanneer u producten met logo’s waar u geen toestemming heeft weggeeft, wordt dit gezien als inbreuk op het merkenrecht en wordt u als bedrijfsmatig handelaar gezien.   

Waarde van logo’s

Aan de andere kant kan het gebruik van logo’s van bekende merken een bedrijf helpen om zich te onderscheiden van andere bedrijven. Merken kunnen het bedrijf helpen om een krachtige visuele identiteit te creëren, die de aandacht van de consument trekt en de waarde van de producten vergroot. Daarom hebben de meeste merken er geen bezwaar tegen wanneer u iets voor eigen gebruik laten bedrukken of borduren. 

Hoe te handelen?

Het is daarom belangrijk dat bedrijven of consumenten die logo’s van bekende merken op kleding of borduurwerk willen drukken of borduren, contact opnemen met het betreffende merk. Bedrijven moeten er ook voor zorgen dat ze voldoen aan alle relevante wetgeving, waaronder de auteursrechtenwet.

Als een bedrijf of consument toestemming krijgt, is het belangrijk om de originele documenten te bewaren die het toestemmingsproces bevestigen. Bedrijven moeten ook hun ontwerpen vooraf goed controleren, zodat eventuele onjuistheden in de logo’s kunnen worden gecorrigeerd voordat de druk- of borduurwerkzaamheden worden uitgevoerd. Als een bedrijf geen toestemming heeft, mag het logo’s van bekende merken niet op kleding of borduurwerk drukken of borduren. 

TIP: FANSHOPS

De meeste merken en namen waar men over het algemeen bij ons om vraagt of wij er iets van kunnen borduren of bedrukken, hebben omdat men weet dat er interesse is voor hun naam of logo, een fanshop. Kijk daarom altijd eerst even bij de betreffende fanshop. U heeft dan het originele artikel en legaal gekocht.

Wanneer u een product koopt met het logo van een bekend merk, zomaar bij een shop of sites als Etsy e.d. let dan ook even op of ze dit mogen verkopen. Wanneer u namelijk een stadion binnenloopt met een shirt van uw favoriete sportclub en het is niet officieel uit de fanshop gekocht, kunnen ze het innemen en kunt u zelfs een boete krijgen.

Wie is verantwoordelijk?

Wij krijgen de opdracht van u. Uiteraard kennen wij niet elk merk. Wij vragen dus niet standaard of u rechthebbende bent. Wanneer het merk of de naam ons bekend voorkomt, of wanneer u ons vraagt of wij een bekend merk kunnen borduren of bedrukken, zullen wij u op bovenstaande wijzen. Maar het is geen standaard vraag omdat wij over het algemeen b2b werken, mogen er vanuit gaan dat de opdrachtgever altijd rechthebbende is. Met andere woorden, u bent zelf verantwoordelijk en aansprakelijk.

Hoe meer informatie u ons geeft, hoe minder contact momenten er nodig zijn.

U mag ons bellen, whatsappen of mailen. Maar het formulier hier onder slaat niets over scheelt veel tijd en daarmee kunnen wij foutloos en snel helpen.

evt.: [email protected], of tijdens werktijden via chat of whatsapp
Telefoon +31 0546 657 760 De Borduurshop BV werkkleding promotie kleding bedrijfskleding logo bedrukken borduren

Tel.

+31 (0)546 657 760

whatsapp icoon wit - borduren - bedrukken - de borduurshop bv

Whatsapp

+31 (0)613 048 399 (alleen tekst)

TIP! De Bloopers zijn erg leuk

artikelen (blog);

Marieke's vlog voor borduurprofessionals (marieke's blog)

Voor Marieke begon het begin 90er jaren met de hobby van borduren. Ze weet als geen ander hoe het is om te starten en tegen welke problemen je aanloopt. Ze helpt regelmatig borduurbedrijven en starters in de borduurbranche met het oplossen van problemen en het maken van logo borduurbestanden. (wat ten onrechte vaak logo borduurkaart of logo digitaliseren wordt genoemd)

Wanneer wij tijd hebben proberen wij de oplossingen voor de problemen waar wij vragen over krijgen, online te zetten. Hieronder vindt u de filmpjes op Marieke haar youtube kanaal

Wat is het verschil tussen een badge en een patch?

Badges en patches zijn beide items die bedoeld zijn om iets te identificeren of te repareren. Badges zijn textiel, kunststof, hout of metaal, met een logo, tekst, naam, rang of stand erop geborduurd, bedrukt of geweven. Patches zijn lappen stof die gebruikt worden om kapotte kleding of textiel te repareren of om een digitale code / programma te herstellen.

Wat is bedrijfskleding, promotionele kleding, werkkleding?

Promotionele kleding, werkkleding en bedrijfskleding zijn drie verschillende soorten kleding die bedrijven gebruiken om hun identiteit te versterken en te promoten. Promotionele kleding wordt gebruikt om de naamsbekendheid te vergroten tijdens evenementen, werkkleding wordt gedragen om een eenheid te creëren in een professionele omgeving en bedrijfskleding wordt gebruikt om de bedrijfscultuur en waarden te benadrukken.

Waarom promotioneel bedrukken, borduren of badges?

Borduurbedrijf De Borduurshop BV biedt een breed scala aan kleding, promotioneel borduren, bedrukken en badge-oplossingen. Door hun jarenlange ervaring in textielbewerking, kwaliteit materialen en een uitgebreide collectie garens, kunnen zij de beste oplossing bieden voor iedere klant. Of het nu gaat om een bedrijfslogo, een slogan, een foto of een andere afbeelding, De Borduurshop BV helpt je de beste oplossing te vinden.